Г. Байчев, А. Гончаров, В. Йорданов, Г. Кесов, И. Инков, А. Димитрова, Л. Спасов.Риск от карцином на гърдата при постменопаузауни жени - роля на индекса на телесната маса. XIII-ти Национален Конгрес по Акушерство и Гинекология, Пловдив, 13-16 Март 2014 г.

Рак на гърдата причини, здравословен начин на живот, рационално хранене, наднормено тегло, индекс на телесна маса, рак на гърдата симптоми при жените

Риск от карцином на гърдата при постменопаузауни жени – роля на индекса на телесната маса

Г.Байчев,А.Гончаров,В.Йорданов,Г.Кесов,И.Инков,А.Димитрова,Л.Спасов

Клиника по гръдна хирургия- ВМА София

Абстракт

Наднорменото тегло е свързано с повишена заболеваемост и смъртност от атеросклероза, диабет и други заболявания. Ролята на повишения индекс на телесната маса (BMI) и заболяванията на гърдата сред жените в менопауза са изследвани в сравнително малко проучвания.

Цел на изследването е да се проучи връзката между повишения BMI и риска от рак на гърдата при жени в менопауза.

Обект на ретроспективно проучване са 120 пациентки с ранен рак на млечната жлеза и 160 жени (80 с фиброкистична болест и 80 без симптоматика от страна на млечната жлеза). Всички случаи са диагностицирани и лекувани в клиниката по гръдна хирургия ВМА-София за периода 2012-2013 година. Средната възраст на пациентките е 59,3 години (от 50 до 76 години). Даните по отношение на BMI и клиничната диагноза са получени от медицинската документация и са оценявани с програма STATGRAPHICS PLUS версия 5.1.

Проучваните пациентки са разпределени в 3 групи:

1.Нормално тегло с BMI от 18,5 до 24.9кг/м²

2.Наднормено тегло с BMI от 25 до 29.9кг/м²

3.Със затлъстяване с BMI >30кг/м²

При 66,6% от пациентките с карцином на гърдата е установен повишен BMI > 25, докато в контролната група те са съответно 52,5% при пациентките с фиброкистична мастопатия и 55% при тези без заболявания на млечната жлеза.

Няма статистически достоверна връзка между повишения BMI и карцинома на гърдата при жени в менопауза (Р= 0,0888)

Независимо ,че в нашето проучване не се установява значима корелация между наднорменото тегло и риска от последващ карцином на гърдата, смятаме , че този фактор влияе върху заболяването и може да има взаимовръзка с други рискови фактори.

:
  • Фиброкистозна мастопатия
Фиброза на гърдата се проявява с напрежение в гърдите, мускулни болки в гърдите. Може да се появи болка по средата на гърдите или в гръдната кост.
Фиброкистозната мастопатия се характеризира с напрежение в гърдите, стягане в гърдите, често се установяват кисти на гърдата или мастно топче на гърдата.
Кистите на млечната жлеза обикновено са безсимптомни, но понякога се проявяват със стягане в гърдите, а при възпаление може да има и подути лимфни възли. При преглед се установява бучка в гърдата и ...
Фиброкистичната мастопатия е състояние на гърдата, при което пациентите постъпват с оплаквания от тъпа болка в млечните жлези, стягане в гърдите, болка преди менструация, а при преглед с ехограф ...
  • 1
  • 2

BCN

Facebook

mapБул.Георги Софийски, 1606, София, България

mapТел: 0883427500