Bulgaria-Flag-iconUnited-Kingdom-flag-icon

 

 

mesec-za-rak-na-gurdata

Какво е Breast Unit?

Мамологичен център София - ехограф на гърди, преглед при мамолог София, биопсия на гърдата, рак на гърдата стадии, добър мамолог София.

Breast Unit – мултидисциплинарен подход за диагностика и лечение на заболявания на млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е признат като международен приоритет в областта на здравеопазването. Понастоящем, в световен мащаб, той е най-често срещаната причина за карцином при жените, с демографски тенденции, показващи непрекъснато нарастване на заболеваемостта.  Прочети още

Ехография на гърди, биопсия на гърдата | ВМА София

Секреция от зърното - причини и видове

sekret-gurdaСпонтанното изтичане на секрет от мамилата може да се дължи на някои заболявания на млечната жлеза, невроендокринен дисбаланс, прием на медикаменти и по-рядко на някои други причини.

След опипването на туморна формация в гърдата или появата на болка това е третият по честота симптом, който кара жените да търсят лекарска консултация.

Според някои статистики, секрецията от мамилата е била в 5 - 9 % от случаите причината, поради която е извършвана оперативна интервенция на жлезата.

Анатомия и физиология на дукталната система

Прегледът на анатомията и физиологията на мамарната дуктална система е полезен за разбиране на причините за поява на секрецията от зърното.Женската гърда има приблизително около 15-20 радиално разположени дяла (lobi glandulaemammae), които се излъчват от зърното.Всеки дял има собствен млечен канал (ductus lactiferous), който се насочва към мамилата.Непосредствено преди навлизане в последната, каналът образува локално разширение, млечен синус (sinus lactiferous).Терминалната стеснена част на канала се разполага в самата мамила и се отваря в една млечна пора, самостоятелно или след сливането с друг канал.

Майчиното мляко се произвежда в терминалната дуктолобуларна единица (TDLU), която се изпуска в разклонена дуктална мрежа, водеща до проксималния канал.
Проксималният канал се събира към ареолата и се изпуска в зърното. Млечните канали са покрити с активно делящи се епителни клетки. Отворите на зърното при на нелактиращи жени обикновено са блокирани от кератинов плугин, който предотвратява изтичане на нормалните дуктални секрети.
По време на бременността, дукталната система пролиферира и секрециите се произвеждат в отговор на повишаването на естроген, прогестерон и пролактин (който се освобождава от предния дял на хипофизната жлеза). След раждането, кърменето се усилва от постоянно повишени нива на пролактин, и бързо спадане на нивата на естроген и прогестерон. Кърмачето причинява понататъшно освобождаване на пролактин чрез сукателния рефлекс, като по този начин се стимулира производството на мляко.Същите тези хормони могат да доведат до поява на физиологична секреция от зърното при нелактиращи жени.

Видове секреция

Кърменето при бозайниците и при човека в частност е плод на еволюция в продължение на милиони години и е сложен процес, който зависи от взаимодействието на хормонални въздействия, инстинкти и рефлекси. Този процес започва с образуването на кърма в алвеоларните клетки (лактогенеза) и продължава с поддържане на млечната секреция (лактопоеза), като е доказана централната роля на хипофизата в регулацията на млечната секреция.

Освен нормално лактиращата гърда се различават още няколко вида секреция от зърното при нелактиращи жлези.

Физиологична секреция от зърното. Тя обикновено е двустранна и рядко е спонтанна, а се проявява след масаж или след създаване на отрицателно налягане с помпичка. Произхожда от няколко жлезни канала, като секрета има най-често серозен характер. Може да се причинява от често изследване на гърдите, сексуална стимулация, овулация или стрес.

Цветът на секрета може да варира от млекообразен до жълтеникав, сив, кафяв или тъмнозелен в зависимост от компонентите и причината за възникване на физиологичната секреция.По-тъмно оцветените секреции са асоциирани с повишени серумни нива на естроген и холестерол.

Причини за поява на физиологична секреция от зърното

  1. Хормонални
  2. Бременност/Постлактационен период
  3. Механична стимулация
  4. Галакторея
  5. Дуктална ектазия
  6. Кръвенист секрет при бременност
  7. Фистула на зърното (болест на Зуска)
  8. Секреция от жлезата на Монтгомъри
  9. Фиброкистична болест

Галакторея

Дуктална ектазия - една от най-честите причини за изтичане на секрет от зърното, особено при жени в постменопаузалния период.Секрециите могат да бъдат зеленикави, серозни, кръвенисти и водят началото си от няколко канала.

Фистула на зърното (Болест на Zuska)

Някои инфекции на гърдата могат да се представят с гнойни или зловонни материи, изтичащи от зърното.Тези заболявания са лекувани както други инфекции на гърдата.Наблюдават се големи абсцесни кухини, които трябва да бъдат дренирани.Пример за това е връзката между целулита и изтичането на секрет от зърното.Като първоначална терапия се прилага антибиотично лечение.Секретът сам по себе си може да бъде полезен източник за микробиологично изследване.Фистулата на зърното е процес на хроничен периареоларен абсцес с образуване на кухина и често резултира в интермитентен секрет от зърното или инфекция.Ексцизия на цялата дуктална система на засегната страна често се свърза с най-малко рецидиви.Този проблем се наблюдава при повечето пушачи.

Кръвенист секрет при бременни

Макар и рядко може да се наблюдава изтичане на секрет от зърното с наличие на кръв при бременни.Това явление може да се срещне в трети триместър на бременността или в послеродовия период.Секретът често е едностранен и изтича от няколко канала.Изтичането на кръв от зърното често се асоциира с увеличени по обем гърди.

Много от регистрираните случаи показват спиране на кървенето от третия месец след раждането.Цитологичното изследване на секрета от зърното по време на бременност и в послеродовия период често разкрива анормално появяващи се клетки, които са резултат на промени в нормалния епител по време на лактация.Тези клетки могат да бъдат погрешно интерпретирани като произхождащи от рак и следователно цитологичното изследване на секрета трябва да се тълкува с погрешно внимание.

 

kniga454                     zabolqvaniqnaml                    zab muje

 

 

 

Направете консултация с мамолог

5 + 12 = ?
 

Онлайн тест за определяне на риска от развитие на рак на млечната жлеза.

kakuv-e-risk-gurda

Facebook

BCN

mapБул.Георги Софийски, 1606, София, България

mapТел: 0883427500