Bulgaria-Flag-iconUnited-Kingdom-flag-icon

 

 

mesec-za-rak-na-gurdata

Какво е Breast Unit?

Мамологичен център София - ехограф на гърди, преглед при мамолог София, биопсия на гърдата, рак на гърдата стадии, добър мамолог София.

Breast Unit – мултидисциплинарен подход за диагностика и лечение на заболявания на млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е признат като международен приоритет в областта на здравеопазването. Понастоящем, в световен мащаб, той е най-често срещаната причина за карцином при жените, с демографски тенденции, показващи непрекъснато нарастване на заболеваемостта.  Прочети още

Ехография на гърди, биопсия на гърдата | ВМА София

Промени в гърдата, свързани с процедури за промяната на пола

smiana-na-pola-rak-na-gurdataСмяната на пола е изява на свободната воля на индивида и реалност, която трябва да бъде познавана от лекарите занимаващи се с мамарна патология.

Познаването на този аспект на мамарната морфология и хистопатология ще избегне възможните случаи на объркване и несигурност в клиничната практика. 

Транссексуалната смяна на пола като цяло е съпътствана от целенасочени медикаментозни въздействия (хормонални) и хиругични корекции целящи да приведат изначалния фенотипа на индивида към такъв, желан от него. Промяната в хормоналния статус и привеждането му към статус, сходен с този на желания противоположен пол, води до някои хистоморфологични промени в гърдата. Типа на промените може да бъде разгледан в две основни направления: промени на пола от изначално женски към мъжки и промяна на пола от изначално мъжки към женски .

При транссексуални превръщания от изначално женски към мъжки фенотип, гърдата е изложена на андрогенно въздействие, след което може да последва или не мастектомия. Морфологичните промени в гърдата напомнят на промените в гърдата при менопауза, но съдържанието на мастна тъкан е по-малко от това, наблюдавано в гърдата на жени в менопауза.  Експресията на стероидни рецептори в мамарния епител не се отличава значимо от тази на женската гърда. Важно е да се отбележи, че ако не бъде извършена мастектомия, индивида, макар и с фенотип на мъж е препоръчително да бъде включен в скрининг за рак на гърдата.

:
Гинекомастия обикновено се появява през пубертета при момчетата, с болки в зърната и гърдата, мастно топче на гърдата.
Рак на гърдата при мъжете симптоми, лимфни възли на гърдата, рак на гърдата стадии, причини за рак на гърдата.
Кандидати за хирургично лечение са пациенти с персистираща гинекомастия, неповлияваща се от медикаментозна терапия, особено в случаите с козметични и/или психологични проблеми, както и при съмнения ...
Следоперативно се поставя суха или мазева превръзка ,като по преценка се използва антибиотичен унгвент (напр. Bactroban ).
Следоперативно кървене Следоперативното кървене се появява, след като хирургичната интервенция е завършила и то може да бъде резултат от отпускането на артериолите, след като е преминал ...
Псевдогинекомастията или липомастията се срещат често при мъже с наднормено тегло и трябва да се разграничават от истинската гинекомастия, която се характеризира с твърда дискретна субареоларна тъкан ...
Това е най-честата причина, поради която мъжете постъпват в клиниката по диагностика и лечение на заболявания на гърдата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Заболявания на гърдата при мъжа

При транссексуални превръщания от изначално мъжки към женски фенотип, гърдата е изложена на въздействието на естрогени. Като алтернативен вариант или едновременно с внасянето на екзогенни естрогени се прилага и химическа кастрация. Rosen P обобщава промените в мамарната тъкан на шест пациенти, подложени на 18 месечна комбинирана терапия, като поява на добре развити лобуларни структури при всички пациенти и развитие на промени, сходни с промените при бременност при два от случаите, като се отбелязва възможността за развитие на карциноми при пациенти, подложени на подобна транссексуална промяна.

Запиши час за преглед с ехограф при хирург-мамолог от Breast Unit ВМА София

 

Литература:

1. Knezevich EL, Viereck LK, Drincic AT. Medical management of adult transsexual persons Pharmacotherapy. 2012;32(1):54-66.

2. Rosen PP Abnormalities of mammaty growth and development. Rosen PP Ed. Rosen's Breast Pathology 3-rd ed. Lippincott Willtams & Wilkins, Philadelphia, PA, 2009 pp.26-32

 

kniga454                     zabolqvaniqnaml                    zab muje

 

 

 

Направете консултация с мамолог

5 + 12 = ?
 

Онлайн тест за определяне на риска от развитие на рак на млечната жлеза.

kakuv-e-risk-gurda

Facebook

BCN

mapБул.Георги Софийски, 1606, София, България

mapТел: 0883427500