Мамологичен център София, добър мамолог София, биопсия на гърдата, добър мамолог София младост, ранна диагностика за рак на гърдата, ехография на млечна жлеза София

Breast Unit – мултидисциплинарен подход за диагностика и лечение на заболявания на млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е признат като международен приоритет в областта на здравеопазването. Понастоящем, в световен мащаб, той е най-често срещаната причина за карцином при жените, с демографски тенденции, показващи непрекъснато нарастване на заболеваемостта.  Прочети още

Болка в гърдата - масталгия

bolka-v-gurdata-mastalgiaБолките в гърдата са вторият по честота симптом, поради който жените търсят лекарска консултация.

Освен в резултат на някои процеси в жлезата (възпаление на гърдата, травма на гърдата, мастно топче на гърдата, аденоза, малигнен тумор на гърдата), те могат да се причиняват и от заболявания извън млечната жлеза, като остеохондрит (синдром на Тице), воден плеврит, хронична исхемична болест на сърцето и др.

Много често, в 67-87 % от случаите с болки в гърдата, те не се свързват с определено ограничено състояние, а се дължат главно на хормонални въздействия с различни хипотетични механизми (повишено ниво на естроген или повишен пролактин, понижен прогестерон, нарушения в липидната обмяна, ниски нива на серотонин). При тези пациентки болките могат да се съпътстват с тежест и доброкачествени тумори на гърдата. Тази симптоматика е прието да се означава в литературата с термина mastalgia.

Масталгията е често оплакване, особено във възрастта между 30-45 години, когато може да се наблюдава при над 50 % от жените. Необходимо е да се отбележи, че е нормално да се появява повишена чувствителност, тежест и уплътнения в гърдата преди цикъл.

Макар и рядко, този симптом може да се срещне и при мъжете.

По данни на D.Ader при 30 % от пациентките, болките са със средна силна степен и продължават 5 и повече дни от месеца.

Данните от друго проучване, което включвало 1,171 пременопаузални пациентки постъпили в гинекологична клиника, показало, че 69 % съобщили за редовен предменструален дискомфорт, 11% са имали средна до остра болка в гърдите, а 36 % са потърсили консултация поради наличие на оплакване. Цикличната масталгия може да наруши обичайната сексуална (48%), физическа (37%) и социална активност (12%).

Етиология на цикличната масталгия

Причината за поява на цикличната масталгия не е установена. Има данни за хормонални теории свързани с болезнена менструация, които се обясняват с:

-          повишено ниво на естроген

-          понижен прогестерон

-          промени в съотношението естроген/прогестерон

-          ниски нива на тестостерон

-          повишен пролактин

Рискови фактори:

 • Храни богати на мазнини
 • Повишено тегло
 • Тютюнопушене
 • Бременност
 • Екзогенни хормони
 • Увиснали гърди, които са резултат на разпъване на куперовите връзки

Хормонални теории на масталгията:

 • Висок естроген
 • Прогестерон нисък
 • Промяна в съотношението прогестерон/естроген
 • Аномалии в чувствителността на рецептора
 • Анималии в нивата на ФСХ/ЛХ
 • Нисък тестостерон при жени
 • Завишен пролактин                                   

 

Патофизиология на масталгията

Причини за болки в гърдите са все още неясни. Смята се, че са свързани с хормонални или хранителни фактори.

Ако има наличие на фиброкистична болест, растежът и уголемяването на кистата с хормонална флуктуация, могат да причинят болка.

Каква е разликата между киста и рак на гърдата?

Хормоналните фактори (хормонозаместителна терапия при менопауза, противозачатъчни методи и средства, бременност, менструация, пубертет при момичетата, ранна менопауза, късна менопауза) може да повлияят на различни условия, които да причиняват масталгия.

Можете да направите преглед при мамолог онлайн или да запишете час

 

Литература:

Инков, И., Байчев, Г. Основни клинични симптоми. В:Заболявания на млечната жлеза, том 1, Г.Байчев (ред.). Спектър, София 2013

LaraTorre, EM., Murchison, A, Weiss, P. Mastalgia. In: Domino, FJ.,Baldor, RA., Golding, J et al., editors. 5 Minute Clinical Consult. 19th edition. Lippincott Williams & Wilkins, and Wolters Kluwer business, 2011

Goyal, A., Manse,RE.Mastalgia. In: Jatoi, I., and Kaufmann, M, editors. Management of Breast Diseases.1st edition. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2010

 

kniga454                     zabolqvaniqnaml                    zab muje

 

 

 

Онлайн тест за определяне на риска от развитие на рак на млечната жлеза.

kakuv-e-risk-gurda

BCN

mapБул.Свети Наум 51, 1164, София, България

mapТел: 0883427500